Kosteusvaurioiden korjaus Päijät-Häme

Kun havaitaan kosteusvaurio, on syytä ryhtyä pikaisiin korjaustoimenpiteisiin. Ennen kuin korjataan, on tärkeää paikallistaa kosteusvaurion aiheuttaja. Syitä voi olla useampia kuten puutteellinen tai virheellisesti säädetty ilmanvaihto, putkivuoto tai väärä rakenneratkaisu, suuri vedenkulutus tmv. Esim. jatkuva pyykinkuivaus tilassa, jossa on puutteellinen ilmanvaihto tai mahdollisesti maaperästä nousevaa kosteutta, voivat aiheuttaa kosteusvaurion rakenteisiin. Kosteusvaurion havaitsemisen jälkeen kannattaa kutsua paikalle kokemusta omaava alan ammattilainen. Rakentaja- Kari on yhteistyökumppani, jolla on kokemusta kosteusvaurion syiden löytämisessä sekä virheiden ja vaurioiden korjaamisessa.

Korjauksessa ei koskaan kannata lähteä peittämään ongelmaa esim. maalaamalla tai levyttämällä kosteusvaurioista kohtaa piiloon. Märkä rakenne alkaa hyvinkin nopeasti muodostamaan rakenteeseen homekasvustoa, joka puolestaan synnyttää terveysriskin. Kaikki kastuneet rakenneosat tulee uusia ja/tai puhdistaa ja kuivattaa perusteellisesti ennen rakenteiden peittämistä pintamateriaaleilla.

Rakennukset, jotka ovat osittain maanpinnan alapuolella, ovat usein kosteusvaurioille alttiita rakenteita. Syinä voi olla salaojien puuttuminen tai toimimattomuus. Ongelma syntyy esim. rintamamiestalon kellaritiloihin, jotka ovat alun perin rakennetut kylmiksi/puolilämpimiksi kellaritiloiksi. Tällaisen betoni-, tiili- tai harkkotiiliseinäisen tilan sisäpuolelle tehdyt lisälämmön eristysrakenteet estävät seinän hengittävyyden. Puutteellisten salaojien vuoksi saattaa perustuksiin nousta kapillaarista kosteutta. Seinä johon on rakennettu sisäpuolinen seinäeriste, muuttaa seinän ominaisuutta siten, että seinään nouseva kosteus ei pääse haihduttamaan rakenteesta pois. Rakenteeseen imeytynyt kosteus alkaa ajan ja sopivan lämmön kanssa muodostamaan kosteusvaurion, joka voi kasvaa suureksikin ongelmaksi. Rakenne, joka oli toiminut vuosikymmeniä, lakkaa toimimasta seinään tehtyjen uusien rakenteiden johdosta. Riittää, että vaikkapa vain pinta maalataan vääränlaisella maalilla. Maali, joka muodostaa tiiviin kalvon estää seinän hengittävyyden ja kosteusvaurio- ongelmien syntyminen alkaa.

Hyvä kokemusta omaava korjausrakentaja on aina hintansa väärtti, ammattitaito ja monipuolinen kokemus tuovat arvokkaan tietotaito paketin, joka turvaa omaisuuttasi pitkälle tulevaisuuteen.

Rakennuspölyimurointi & märkäpyyhintä

Mikrobikasvustoiset rakennusosat tulee puhdistaa huolellisesti. Kaikki rakenteet täytyy saada kuivaksi ennen
niiden peittämistä. Pahoin saastuneet rakenteet on puhdistettava huolellisesti ja pahoin saastuneet rakenneosat tuleekin vaihtaa uusiin rakenteisiin riittävän laajalta alueelta.

Kun rakennuksen sisätiloissa on tehty homekorjaukset valmiiksi, tulee huonetilojen kaikki pinnat imuroida
pölyttömäksi hepasuodatin-imurilla ja sen jälkeen pyyhkiä märkäpyyhintänä täysin pölyttömiksi. Myös kaappien kaikki pinnat, myös kaappien sisäpinnat ja kaapeissa olleet tavarat on syytä pestä huolellisesti.

Rakentaja-Kari Oy suorittaakin aina rakennuspöly imuroinnin ja märkäpyyhintä siivouksen ennen tilojen
luovuttamista. Mutta on syytä tilaajan aina päivän-parin päästä tehdä uusinta siivous märkäpyyhinnällä, jotta
varmuudella ilmassa leijunut pöly saadaan huone ilmasta poistetuksi.

Esimerkki Rakentaja- Karin korjauskohteesta:

Pientalon kosteusvaurio korjaus. Salaojitus oli rakennutettu kaksi vuotta aikaisemmin. Kellarin asuintiloihin ilmestyi kosteus- ja homevaurioita. Tässä vaiheessa Rakentaja-Kari kutsuttiin urakoimaan kellarikerrokseen suunniteltua sisäremonttia. Purettiin kellarikerroksen kaikki pilaantuneet rakenteet, jotta nähdään mikä on kosteusvaurion syy. Havaittiin, että vesi pyrkii sisälle seinän alaosan läpi vaikka ulkopuolen vedeneristykset ja salaojat oli tehty aikaisemmassa remontissa. Ilmenikin, että salaojat oli tehty anturoiden tasoon, mutta kellarikerrosta oli aikaisempi omistaja lisännyt huonekorkeutta kaivamalla lattiaa syvemmälle. Tästä syystä salaojat eivät olleet rakennettu tarpeeksi syvälle suhteessa huonetilan lattiaan.

Home- ja korjausrakentamisessa pitää aina huolellisesti perehtyä rakennukseen kokonaisuutena, jotta vältetään korjauksen epäonnistuminen. Kokemuksen tuoma tietotaito on lisäarvo korjauksen onnistumiselle. Em. salaojien korjauksessa olisi vältytty suuremmilta sisäremonteilta, jos salaojien tekijä olisi tarkastanut ja huomioinut lattioiden korkeusaseman tehdessään salaojitustyön.

Ongelmia, kysymyksiä - Asiantuntija vastaa

Kerro ongelmastasi - me vastaamme sinulle henkilökohtaisesti.
Laita kysymyksesi tulemaan osoitteeseen: posti@rakentaja-kari.fi